Titel: Feluppfattning.

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Den här historien är dagsen sanning fast den kan höras som lögn. Det är en tio år sedan. Drängen min kom hem från en grannby, där gumman i ena gården var alldeles förfärligt sjuk. Så säger drängen: "Han måtte vera förfärligt oförståndig N.N. För då jag kom dit, skakade han och levde med gumman, så att han kunde ha skakat sönder henne." -Saken var den, att gubben varit till doktorn för hustrun och fått recept. Då doktorn räckte honom receptet, sade han: "Nu ska ni ge gumman ur den här flaskan men skaka om den riktigt väl först."Doktorn menade föstås flaskan, men gubben var inte klyftigare än han tog fel. En tid därefter kom han åter till doktorn och sade: "Hon blir inte alls nå bättre av den där medicinen, och den där skakningen tål hon inte alls. Hon blir så förfärligt sjuk efter." Nu fick han väl riktigt grundligt besked, och gumman blev frisk och lever än i dag, men gubben är död. Av hänsyn till barnen vill jag ej nämna några namn, men sanning är det i alla fall.

Komplettering till n:r. 1184.

Doktorn hade vidare frågat: "Har gumman öppning?"
Gubben svarade Joo, då, hon hán bra stor sehoffse".
"Nej, nej" sade doktorn. "Jag menar om hon får beställa d.v.s. Skita".
Gubben svarade: "Ja int ha je nekt´ á" (Inte har jag nekat henne).

Anm.
Berättelsen n:r. 1184 har berättats fullkomligt lika av ett flertal, så att den torde nog vara sann.